Danske virksomheder er i øjeblikket ramt af en række omstændigheder, som få har erfaring med at navigere i. Krig i Europa, høj inflation (selvom den er aftagende) og galoperende renter for bare at nævne nogle. Men også en historisk høj beskæftigelse, der for mange virksomheder gør det svært at tiltrække og fastholde arbejdskraft med manglende vækst til følge. Sådanne simultane omstændigheder gør behovet for hurtigere at kunne reagere særdeles aktuelt.
Der kan således med fordel ske en hyppigere evaluering på situationen, og efterfølgende en tilretning af initiativer.
Samtidig har mange øget den løbende monitorering og kontinuerlig stillingtagen til, om nye muligheder eller risici viser sig at opstå. Det er på mange måder en krævende og vanskelig periode, som formentlig vil fortsætte en rum tid endnu.
Planlægning for virksomheder har ligeledes været en vanskelig størrelse, for ”hvordan planlægger man til en nutid og fremtid, hvis man ikke har en historie og erfaring, der ligner det, man står overfor?” Vejen videre bliver for mange mere søgende, end den plejer at være, og de forhold man bør navigere i kan være at:
- Skrue ned for horisonten og op for frekvensen af revideringer
- Indsætte fleksible og omstillingsparate planlægningsmodeller
- Bringe planlægningen ud til dem med fingeren på pulsen
- Fokusere planlægningen på nøgleområder og lade resten følge med
- Lave scenarier
Især rådet om, at skrue ned for horisonten og op for frekvensen af revideringer bør effektueres. Tiden er ikke til at lave tidskrævende og langsigtet planlægning, men i stedet bør man fordele kræfter og lave hyppigere rul på planlægningen. Det kan betyde, man retter fokus væk fra det årlige budget som en stor tidskrævende øvelse og i stedet etablerer en rullende forecast-model, hvor man ved hver periode udarbejder et nyt forecast, hvor den seneste udvikling tages med i planlægningen.
En god model for rullende forecast kræver typisk en planlægningsmodel, der ikke er for tung at forberede, og en model hvor gennemløbstiden er kort; eksempelvis gennem en workflow-styret proces.
Fleksible og omstillingsparate planlægningsmodeller
Når omgivelserne er omskiftelige stiller det også krav om, at planlægningsmodellen er fleksibel og smidig at omstille. ”Smidig at omstille” kan opnås i en model, hvor proces-rækkefølgen nemt kan omstilles (eksempelvis var det tidligere salget, der var drivende for udviklingen - nu er det ressourceudnyttelse) eller hvor det at ændre beregningslogikker kan klares et centralt sted, og man ikke risikerer at overse logikker i et eller flere ”hjørner”.
Bringe planlægningen ud til dem med fingeren på pulsen
I takt med at planlægning i mindre grad er forudsigelig og kan baseres på historik, så bliver input fra forretningen mere og mere afgørende. Det kan være, man skal have input fra de ”forreste led” i salg eller bagud i forsyningskæden for at give et aktuelt billede af fremtiden. Her er det vigtigt, at man på en smidig måde kan involvere bidragsydere ved en model, der er forståelig (de forstår deres input og de resultater, de genererer), og hvor det er nemt at tage dem med i processen. En involvering fra de rette personer i forretningen sikrer også øget ’commitment’ til planlægningen.
Fokusere planlægningen på nøgleområder og lade resten følge med
Ved at rette fokus på nøgleområderne hvor det primære tidsforbrug bliver lagt, så bliver øvrige områder mindre interessante. Det gør dog ikke, de kan udelades, da planlægningen derved vil blive ukomplet og usammenhængende. For at sikre et komplet og sammenhængende billede i planlægningen kan det være vigtigt at have gode funktioner til at fremskrive områder, der er stabile eller følger udviklingen i andre områder. Eksempler herpå kan være løn hvor bedste bud på fremtiden ofte er en fremskrivning af seneste løn eller en række omkostninger, hvor fremtiden kan estimeres ud fra historik og evt. justeres med en generel udvikling (+/- %-tillæg).
Lave scenarier
En usikker fremtid giver ofte anledning til at overveje flere alternativer i planlægningen, hvor forskellige handlinger og deres effekter vurderes. Måden det gøres på kan variere, men kræver altid en stillingtagen til nogle hjørnesten som ”graden af central øvelse vs. decentralt input” og ”hvordan sikres flere gennemarbejdede scenarier uden at bruge for meget tid på udarbejdelsen”. Der findes ikke én rigtig måde for alle, men en succesfuld vej kræver en planlægningsmodel med gode muligheder for versionsstyring, mulighed for at justere udvalgte områder, mens øvrige områder beregnes afledt deraf samt en god planlægningsproces, der ikke er for ressourcekrævende.
_________________________________________________
Uanset hvad fremtiden bringer kan Accobat hjælpe jer med den finansielle planlægning og opfølgning, samt gøre det både nemmere og hurtigere at imødekomme en række af de udfordringer, som er belyst i ovenstående. Enten via rådgivning og sparring eller ved etablering af konkrete løsninger.
Mange virksomheder bruger Microsoft Power BI, så hvorfor ikke udnytte den værdi og viden man allerede har opbygget i den løsning til også at lave sin finansielle planlægning? Sådan tænkte vi også selv, hvorfor vi har udviklet en budget- og planningløsning direkte i Power BI. Vi kalder den accoPLANNING og du kan tjekke løsning ud helt gratis her.