Visuel kommunikation - hvorfor?

Datavisualisering er et relevant og aktuelt emne. Organisationer er i højere grad blevet bevidste om, at data ikke nødvendigvis opfattes og fordøjes bedst gennem endeløse rækker af tabeller i regneark. Blandt andet derfor har leverandører af rapporteringsværktøjer som TARGIT og Power BI også mere fokus på, at differentiere sig gennem datavisualisering.

Nedenstående er et godt eksempel på, hvordan samme data kan rapporteres på 2 forskellige måder; herunder hvordan man hurtigere får overblikket over sine data vha. visualisering.

En tabel med en masse tal på
VS
Et salgsdashboard med et kort over verden på.
TARGIT og Power BI er bare to eksempler på BI-værktøjer som fokuserer på visualisering af data. De har det fælles formål at hjælpe brugerne til hurtigst muligt at afkode, hvad der er vigtigt, og derigennem træffe bedre beslutninger. Fordi de fleste af os hurtigere afkoder de visuelle effekter i en rapport. 

Men at komme i gang og få opbygget dashboards og rapporter, som brugerne virkelig kan få noget ud af, kræver et stykke arbejde, noget forretningsforståelse og en god portion "forsøgsmodeller", inden den sidder lige i skabet. 

Hvordan kommer jeg i gang?
Det kan virke uoverskueligt når der er mange data, og rigtig mange meninger. Måske der allerede er et hav af (Excel-) rapporter i forvejen. Mange tænker; hvordan kan jeg vise så meget data som muligt, så jeg kan få tilfredsstillet så mange som muligt, og på den måde tilgodese alles meninger? 

Det er en umulig opgave, og det er ikke anbefalesværdigt at forsøge at løse netop den opgave. Ofte ender det ud med en løsning, som ingen bruger. Så når man skal i gang med datavisualisering, er der faktisk et benarbejde i at forstå og få konkretiseret: 
  • Hvad er succeskriterierne?
  • Hvem er brugerne og hvilke kompetencer har de?
  • Hvad skal de fokusere, og kunne tage action på?
  • Hvilken værdi skaber det? 
Her er det vigtigt og anbefalelsesværdigt at inddrage brugerne. Det skaber en bedre forståelse og sikrer samtidig en større grad af forankring. Dette er også med til at skabe en storytelling igennem rapportering, som er vigtig at skabe, for at brugerne har fokus på det relevante.

Når vi har involveret brugerne, er næste skridt at få overblik for derefter at gå i detaljen. Selvom det er den digitale rejse vi er på, i forhold til rapportering, så begynd med en kuglepen og en papirsblok -> tegn en skitse af de forskellige dashboards og rapporter, der skal bygges. 

“En god datavisualisering er en overskuelig datavisualisering.” 
Når du laver dit dashboard, skal du undgå at vise for meget information. Fokusér på den del af din historie som giver mest mening for modtageren. Vi anbefaler, at du viser flere ting ad gangen, men husk - alt med måde.

Udgangspunktet er naturligvis derefter af få bygget en datamodel, som understøtter den forretningslogik, der danner grundlag for visualiseringerne, men denne del vil vi ikke berøre yderligere i dette indlæg. 

Der er selvfølgelig en masse tips og tricks man kan benytte sig af, når man laver en god datavisualisering. I vores eBook går vi i detaljen med ”Lær at visualisere data optimalt”. 


Relaterede blogs

En person skriver på en bærbar computer med et dashboard på skærmen.
9. september 2022
Få styr på din dataformidling med 6 gode råd til at optimere dit dashboard
KPI'er
Af Accobat 15. februar 2019
Key Performance Indikators er en betegnelse for et styringsværktøj, der kan hjælpe virksomheder med at vurdere, om de når deres mål.
Flere blogindlæg
Share by: